Ποιό να προτιμήσουμε όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή και γιατί;
Κουλούρι με σουσάμι και τυρόπιτα αποτελούν τις δύο πιο κλασικές επιλογές, όταν π.χ. θέλουμε να φάμε ένα γρήγορο και χορταστικό κολατσιό, κάπου εκεί ανάμεσα στο πρωινό και στο μεσημεριανό μας γεύμα. Αν είναι σπιτικά, φτιαγμένα με τα χεράκια μας και ποιοτικά υλικά, και οι δύο επιλογές είναι εξαιρετικές.
Αν, όμως, είναι αγοραστά, τότε ούτε ξέρουμε ποια ακριβώς υλικά περιέχουν, ούτε πόσες ακριβώς θερμίδες αποδίδουν – άλλωστε, σπανίως υπάρχουν διατροφικές ετικέτες, με πιθανή εξαίρεση κάποια λίγα καταστήματα εστίασης με καρτελάκια GDAs.
Μάλιστα, οι περισσότερες τυρόπιτες παρασκευάζονται πλέον με κατεψυγμένη ζύμη ή είναι προψημένες και βεβαίως με άγνωστης προέλευσης –σε εμάς τους καταναλωτές– άλευρα, λιπαρές ύλες και τυριά,
π.χ. λευκό τυρί αντί για τυρί φέτα.
ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Συστατικά:
Αλεύρι σίτου, μαγιά, νερό, αλάτι, ζάχαρη, σουσάμι 10%, γαλακτοματοποιητής:
μονο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων και λεκιθίνης σόγιας.
ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΑΠΛΗ - Συστατικά ζύμης (65%): Αλεύρι σίτου, νερό,
ηλιέλαιο, φυτικό μαγειρικό λίπος, αλάτι.
Συστατικά γέμισης (35%): Λευκό τυρί (75%), αβγά, γάλα παστεριωμένο αγελαδινό.
* Τυπικά συστατικά κατεψυγμένων και ημιψημένων προϊόντων (bake off),
όπως αναφέρονται στη διατροφική τους ετικέτα.